Jak registrovat ochrannou známku efektivně a levně

Článek poskytuje komplexní úvod do ochranných známek, včetně jejich významu pro firmy a postupu jejich registrace. Popisuje kroky nezbytné k podání přihlášky ochranné známky, včetně přípravy dokumentů, podání přihlášky, úhrady poplatků a procesu přezkumu. Dále se věnuje zveřejnění přihlášky, možnosti podání námitek a procesu registrace ochranné známky. Článek také vysvětluje, jak udržovat platnost ochranné známky a zahrnuje přehled Niceského třídění výrobků a služeb, které je klíčové pro správné zařazení ochranné známky.

Úvod do ochranných známek Ochranná známka je nepostradatelným nástrojem pro každou firmu, která chce chránit svou značku a odlišit své produkty nebo služby od konkurence. Registrace ochranné známky vám poskytne výhradní právo užívat dané označení na území České republiky.

Kroky k registraci ochranné známky

  1. Příprava přihlášky: Než podáte přihlášku, musíte se rozhodnout, jaký typ ochranné známky chcete registrovat. Může to být slovní, obrazová, prostorová nebo kombinovaná známka. Přihláška musí obsahovat identifikační údaje přihlašovatele, vyobrazení známky a seznam výrobků nebo služeb, na které se známka vztahuje.
  2. Podání přihlášky: Přihlášku podáváte na Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV). Lze ji podat elektronicky přes web ÚPV nebo fyzicky na jeho pobočce. Součástí přihlášky je také plná moc, pokud vás zastupuje třetí strana.
  3. Poplatky: Za podání přihlášky se platí poplatek ve výši 5 000 Kč pro individuální známky zahrnující až tři třídy výrobků nebo služeb. Za každou další třídu se připlácí 500 Kč.
  4. Proces přezkumu: Po podání přihlášky následuje formální a věcný přezkum ze strany ÚPV. Tento proces zahrnuje kontrolu, zda známka splňuje všechny zákonné požadavky a zda není v konfliktu s již registrovanými známkami.
  5. Zveřejnění: Pokud přihláška projde přezkumem, známka je zveřejněna ve Věstníku ochranných známek. Od tohoto zveřejnění běží tříměsíční lhůta, během níž mohou třetí strany podat námitky.
  6. Registrace: Pokud nejsou podány žádné námitky, nebo pokud jsou námitky zamítnuty, známka je zapsána do rejstříku ochranných známek a přihlašovatel obdrží osvědčení o registraci.

Udržování ochranné známky Registrace ochranné známky je platná 10 let od data podání přihlášky. Platnost lze prodlužovat vždy o dalších 10 let, přičemž je nutné podat žádost o obnovu a zaplatit příslušný poplatek.

Niceské třídění výrobků a služeb:

TřídaVýrobky a služby
Třída 1Chemické látky pro použití v průmyslu, vědě a v oblasti fotografie, jakož i v zemědělství, zahradnictví a lesnictví; umělé pryskyřice v surovém stavu, plastické hmoty v surovém stavu; hasicí a protipožární směsi; přípravky na kalení a pájení; látky na činění zvířecích kůží; lepidla pro použití v průmyslu; tmely a jiné výplňové pasty; kompost, hnůj, hnojiva; biologické přípravky pro použití v průmyslu a vědě.
Třída 2Barvy, nátěry, laky; konzervační přípravky proti korozi a proti deterioraci dřeva; barviva; inkousty pro tisk, značkování a rytecké práce; přírodní pryskyřice v surovém stavu; lístkové a práškové kovy pro použití při malování, dekorování, tisku a v umění.
Třída 3Neléčivé kosmetické a toaletní přípravky; neléčivé přípravky pro ústní hygienu; parfumerní výrobky; éterické oleje; bělicí přípravky a další prací prostředky; přípravky na čištění, leštění, drhnutí a broušení.
Třída 4Průmyslové oleje a tuky, vosk; maziva; přípravky pro pohlcování, zvlhčování a vázání prachu; paliva a osvětlovací látky; svíčky a knoty na svícení.
Třída 5Farmaceutika, léčebné a veterinární přípravky; hygienické přípravky pro zdravotnické účely; dietetické potraviny a přípravky upravené pro léčebné či veterinární účely, potraviny pro kojence a batolata; potravinové doplňky pro lidskou spotřebu a zvířata; náplasti, obvazové materiály a krytí; materiály pro plombování zubů, dentální vosky; dezinfekční přípravky; přípravky na hubení škůdců; fungicidy, herbicidy.
Třída 6Obecné kovy a jejich slitiny, rudy; kovové materiály pro stavebnictví a konstrukce; přenosné kovové budovy; neelektrické kabely a dráty z obecných kovů; drobné kovové železářské výrobky; kovové kontejnery pro skladování nebo přepravu; sejfy.
Třída 7Stroje; obráběcí stroje; motorem poháněné nástroje a motorem poháněná nářadí; motory, s výjimkou motorů pro pozemní vozidla; spojky pro stroje a součásti strojních převodů, s výjimkou spojek a součástí převodů pro pozemní vozidla; zemědělské nástroje a nářadí, s výjimkou ručních nástrojů a nářadí na ruční pohon; líhně pro vejce; výdejní automaty.
Třída 8Ruční nářadí a nástroje (na ruční pohon); příbory; bodné a sečné zbraně; břitvy, žiletky a holicí strojky.
Třída 9Přístroje a nástroje vědecké, lodní, geodetické, fotografické, kinematografické, optické, přístroje a nástroje pro vážení, měření, signalizaci, detekci, testování, inspekci, záchranu a výuku; zařízení a přístroje pro vedení, přepínání, přeměnu, akumulaci, regulaci nebo řízení elektrického proudu; zařízení a nástroje pro záznam, přenos, reprodukci nebo zpracování zvuku, obrazu nebo dat; média se záznamem a stahovatelná média, počítačový software, prázdná digitální nebo analogová záznamová a úložná média; mechanismy pro zařízení uváděná do chodu vhozením mincí; registrační pokladny, výpočetní zařízení, počítače a periferní zařízení počítačů; potápěčské obleky, potápěčské masky, špunty do uší pro potápěče, nosní klipsy pro potápěče a plavce, potápěčské rukavice, dýchací přístroje pro plavání pod vodou, hasicí přístroje.
Třída 10Chirurgické, lékařské, stomatologické a veterinární přístroje a nástroje; umělé končetiny, oční a zubní protézy; ortopedické potřeby; materiály na sešívání ran; terapeutické a pomocné přístroje uzpůsobené pro osoby se zdravotním postižením; masážní přístroje; přístroje, zařízení a výrobky pro péči o kojence; přístroje, zařízení a výrobky pro sexuální aktivity.
Třída 11Zařízení na osvětlování, vytápění, výrobu páry, vaření, chlazení, sušení, ventilaci, rozvod vody a zařízení pro sanitární účely.
Třída 12Vozidla; dopravní prostředky pro pohyb po zemi, vodě nebo vzduchem.
Třída 13Střelné zbraně; munice a střely; výbušniny; ohňostroje.
Třída 14Vzácné kovy a jejich slitiny; šperky, drahokamy a polodrahokamy; hodinářské a chronometrické přístroje.
Třída 15Hudební nástroje, stojany na noty a stojany na hudební nástroje; dirigentské taktovky.
Třída 16Papír a lepenka; tiskárenské výrobky; potřeby pro vazbu knih; fotografie; papírnické zboží a kancelářské potřeby s výjimkou nábytku; lepidla pro kancelářské potřeby nebo pro domácnost; potřeby pro rýsování a kreslení a potřeby pro umělce, malířské štětce; instruktážní a výukové materiály; plastové archy, fólie a sáčky pro balení a obaly; tiskařské typy, štočky.
Třída 17Kaučuk, gutaperča, guma, azbest, slída, nezpracované a jako polotovary a jejich náhražky; plastické hmoty a pryskyřice v extrudované formě pro použití ve výrobě; těsnicí, ucpávací a izolační materiály; ohebná nekovová potrubí, trubky a hadice.
Třída 18Kůže a imitace kůží; zvířecí kůže a usně; zavazadla a tašky; deštníky a slunečníky; vycházkové hole; biče, postroje a sedlářské výrobky; obojky, vodítka a oblečky pro zvířata.
Třída 19Materiály, ne z kovu, pro stavebnictví a neohebné trubky, ne z kovu, pro stavebnictví; asfalt, dehet a živice; nekovové přenosné stavby; nekovové pomníky.
Třída 20Nábytek, zrcadla, rámy obrazů; nádoby na skladování a přepravu, nekovové; kosti, rohovina, velrybí kostice a perleť, v surovém stavu nebo částečně zpracované; mušle, lastury, ulity; mořská pěna; jantar.
Třída 21Domácí a kuchyňské potřeby a nádoby; nádobí na vaření a nádobí na stolování, kromě nožů, vidliček a lžic; hřebeny a mycí houby; kartáče, ne však malířské štětce; materiály pro výrobu kartáčů; pomůcky pro čištění; sklo v surovém stavu nebo částečně zpracované, kromě stavebního skla; výrobky ze skla, porcelánu a kameniny.
Třída 22Lana a provazy; sítě; stany a plachty; markýzy z textilních a syntetických materiálů; lodní plachty; pytle pro přepravu a skladování sypkých materiálů; materiály na vycpávání a výplně, s výjimkou papíru, lepenky, gumy a plastu; surové textilní materiály a jejich náhražky.
Třída 23Příze a nitě pro textilní účely.
Třída 24Textilie a náhražky textilií; bytový textil; textilní a plastové záclony a závěsy.
Třída 25Oděvy, obuv, pokrývky hlavy.
Třída 26Krajky, lemovky a výšivky, a galanterní stuhy a mašle; knoflíky, galanterní háčky a očka, špendlíky a jehly; umělé květiny; ozdoby do vlasů; umělé vlasy.
Třída 27Koberce, rohožky, rohože, linoleum a jiné materiály určené na pokrytí stavebně dokončených podlah; čalouny (ne z textilních látek).
Třída 28Hry, hračky a výrobky určené ke hraní; zařízení na videohry; cvičební a sportovní potřeby; vánoční ozdoby.
Třída 29Maso, ryby, drůbež a zvěřina; masové výtažky; konzervované, mražené, sušené a vařené ovoce a zelenina; želé, džemy, kompoty; vejce; mléko a mléčné výrobky; potravinářské oleje a tuky.
Třída 30Káva, čaj, kakao a náhražky kávy; rýže; tapioka a ságo; mouka a přípravky vyrobené z obilnin; chléb, pečivo a cukrovinky; produkty určené ke konzumaci v mraženém stavu; cukr, med, melasa; droždí, kypřicí prášek do pečiva; sůl; hořčice; ocet, omáčky (ochucovadla); koření; led (zmrazená voda).
Třída 31Surové a nezpracované zemědělské, akvakulturní, zahradnické a lesní produkty; zrna a semena surová nebo nezpracovaná; čerstvé ovoce a zelenina, čerstvé bylinky; přírodní rostliny a květiny; cibule a hlízy, sazenice a semena pro pěstování rostlin; živá zvířata; krmiva a nápoje pro zvířata; slad.
Třída 32Piva; nealkoholické nápoje; minerální a sycené vody; nápoje a ovocné šťávy; sirupy a jiné nealkoholické přípravky pro přípravu nápojů.
Třída 33Alkoholické nápoje (s výjimkou piv), alkoholové přípravky pro přípravu nápojů.
Třída 34Tabák a náhražky tabáku; cigarety a doutníky; elektronické cigaret a ústní vaporizéry pro kuřáky; potřeby pro kuřáky; zápalky.
Třída 35Reklama, propagace; řízení obchodní činnosti; obchodní administrativa; kancelářské práce.
Třída 36Pojištění; finančnictví; peněžnictví; služby v oblasti nemovitostí.
Třída 37Stavební služby; instalační služby a opravy; důlní těžba, těžba ropy a plynu.
Třída 38Telekomunikační služby.
Třída 39Doprava; balení a skladování zboží; organizování cest.
Třída 40Zpracování materiálů; recyklace odpadu, čištění vzduchu a úprava vody, tiskařské služby; konzervování potravin a nápojů.
Třída 41Vzdělávání; školení; zábava; sportovní a kulturní činnosti.
Třída 42Vědecké a technické služby a související výzkum a projektování; průmyslová analýza a výzkum a design; kontrola kvality; služby ověřování; navrhování a vývoj počítačového hardwaru a softwaru.
Třída 43Služby zajišťující stravování a nápoje; dočasné ubytování.
Třída 44Lékařské služby; veterinární služby; péče o hygienu a krásu osob a zvířat; zemědělské služby, služby v oblasti akvakultury, zahradnické a lesnické služby.
Třída 45Právní služby; bezpečnostní služby pro fyzickou ochranu hmotného majetku a osob; osobní a sociální služby poskytované jinými osobami za účelem uspokojování potřeb fyzických osob.

Poplatek za přijetí přihlášky ochranné známky

Poplatek za přijetí přihlášky ochranné známky

Do jednoho měsíce od podání přihlášky musí přihlašovatel zaplatit poplatek za přijetí přihlášky ochranné známky. Výše tohoto poplatku závisí na počtu tříd mezinárodního třídění výrobků a služeb, pro které se ochranná známka registruje.

Poplatky:

  • Individuální ochranná známka do tří tříd výrobků nebo služeb: 5 000 Kč.
  • Kolektivní ochranná známka do tří tříd výrobků nebo služeb: 10 000 Kč.

Pokud přihláška pokrývá více než tři třídy, přihlašovatel zaplatí dalších 500 Kč za každou třídu navíc. Je důležité, aby byl poplatek zaplacen do jednoho měsíce od podání přihlášky, jinak se přihláška považuje za nepodanou, což ovlivňuje pořadí přihlášek.

Nezaplacení v plné výši:
Pokud poplatek není zaplacen v plné výši, Úřad vyzve přihlašovatele k doplacení. Pokud ani poté nedojde k doplacení, bude přihláška uznána jen pro ty výrobky a služby, které odpovídají zaplacené částce. Pokud není jasné, na které výrobky a služby se má přihláška vztahovat, platí domněnka, že se vztahuje na tolik tříd od nejnižší, kolik jich pokrývá zaplacená částka.

Možnosti úhrady:

  • V hotovosti na pokladně ÚPV.
  • Složenkou nebo převodem na účet ÚPV (číslo účtu: 3711-21526001/0710, variabilní symbol: číslice 3 + pořadové číslo přihlášky, informace najdete na webu ÚPV).
  • Kolkem (maximálně do výše 5 000 Kč).

Pokud poplatek není uhrazen ve stanovené lhůtě, přihláška se automaticky považuje za nepodanou.

Řízení o ochranné známce

Po podání přihlášky probíhá formální průzkum, během něhož ÚPV zjišťuje, zda označení zboží nebo služeb odpovídá Niceskému třídění a zda přihlašovatel uvedl všechny povinné údaje. Pokud přihláška obsahuje nedostatky, ÚPV vyzve přihlašovatele k jejich odstranění v přiměřené lhůtě, která nesmí být kratší než 15 dní. Pokud nejsou požadavky splněny, ÚPV přihlášku odmítne.

Pokud přihláška splňuje formální náležitosti, podrobí ji ÚPV věcnému průzkumu. Zde se zkoumá, zda je přihláška způsobilá k zápisu do rejstříku podle zákona o ochranných známkách. Dříve ÚPV zkoumal také shodnost s již zapsanými ochrannými známkami, nyní je tato kontrola na samotných vlastnících ochranných známek.

Po dokončení formálního a věcného průzkumu zveřejní ÚPV přihlášku ve Věstníku. Proces věcného průzkumu může trvat několik měsíců, protože zákon nestanovuje pevnou lhůtu.

Registrace a trvání ochrany ochranné známky

Registrace ochranné známky do rejstříku je klíčová, protože teprve tímto krokem získává přihlašovatel právo vlastnit ochrannou známku. Tímto se stává jejím jediným oprávněným uživatelem a může zabránit ostatním v jejím používání. Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) vydá vlastníkovi certifikát o zápisu ochranné známky do rejstříku.

Platnost ochranné známky trvá 10 let od podání přihlášky. Po uplynutí této doby je nutné požádat o její obnovu, jinak ochranná známka zanikne. Žádost o obnovu se podává pomocí formuláře dostupného na webu ÚPV.

ÚPV by měl vlastníka informovat o blížícím se konci platnosti zápisu nejpozději 6 měsíců předem. Pokud to neučiní, není za to stát zodpovědný a nemá to vliv na konec platnosti zápisu.

Obnova ochranné známky

V žádosti o obnovu ochranné známky musí být uvedeno číslo přihlášky, údaje o vlastníkovi a případně o jeho zástupci, a seznam výrobků a služeb, kterých se obnova týká. Tento seznam může být zúžen oproti původnímu seznamu uvedenému při registraci.

Žádost o obnovu lze podat nejdříve 12 měsíců před vypršením platnosti ochranné známky a nejpozději v den jejího skončení.

Poplatky za obnovu:

  • Individuální ochranná známka: 2 500 Kč
  • Kolektivní ochranná známka: 5 000 Kč

Poplatek musí být zaplacen při podání žádosti. Pokud není poplatek zaplacen v plné výši, ÚPV vyzve vlastníka k doplacení. Pokud poplatek není uhrazen ani v této lhůtě, žádost o obnovu je považována za nepodanou.

Připravil právník Jakub Novák, partner Novák & Partners.

Registrujte si ochrannou známku a zabezpečte svou značku

Nezávazné a bezplatné ověření bez zbytečného papírování a nejlevněji v ČR

Máte skvělou značku? Chraňte ji s Patenta.cz!

Zde je pár důvodů, proč je Patenta.cz tou nejlepší volbou pro ochranu vaší značky:

  1. Rychlost a Efektivita
    Zapomeňte na složité papírování! S Patenta.cz můžete snadno a rychle registrovat svou značku online.
  2. Odbornost na Dosah
    Naše tým zkušených odborníků vám poskytne ty nejlepší rady a asistenci na každém kroku vaší cesty k ochranné známce.
  3. Přijatelná Cena
    Nabízíme kvalitní služby za ceny, které si může dovolit každý – od startupů po velké firmy.
  4. Komplexní Služby
    Nejen ochranné známky! Postaráme se i o vaše patenty a průmyslové vzory. Vše na jednom místě.
  5. Špičková Podpora
    Náš tým zákaznické podpory je vždy připraven vám pomoci a odpovědět na všechny vaše dotazy.
  6. Bezpečnost na Prvním Místě
    Vaše značka bude s Patenta.cz v bezpečí. Můžete se soustředit na svůj byznys s klidným srdcem.

Neváhejte a ochraňte svou značku ještě dnes s Patenta.cz! Vaše cesta k úspěchu začíná tady.

Další užitečné články

Ochranná známka detailně

Ochranné Známky: Co Jsou a Jak Fungují Ochranná známka je právní nástroj, který slouží k rozlišení výrobků a služeb jednoho […]